Winterwonderlandschap
Dientje Goebert • 10 december 2020
Beeldende lesideeën onder-, midden- en bovenbouw

Of we ook echt gaan genieten van winterse wonderlandschappen is de vraag. Maar met mijn collega Nicole Hillmann schreef ik voor het Praxisbulletin van deze maand een artikel over drie winterse wonderlandschappen die je met de groep kunt maken.
De inspiratie haalden we bij drie verschillende kunstenaars vandaan: Jean Dubuffet, Anselm Kiefer en Hendrick Avercamp. Het werden drie ijzige landschappen met een twist. Een driedimensionale wintertuin van piepschuim, een klassieker met pen en inkt en een werk met structuurverf en reliëf.
Via de link lees je het complete artikel, daar is wel het Praxisbulletin wachtwoord voor nodig.

Janneke Schotveld schreef de verhalenbundel 'De Eekhoorn legt een ei' met nieuwe fabels vol humor en wijze lessen. Noëlle Smit maakte de paginagrote, kleurrijke illustraties. Het eerste verhaal - 'De vele vrienden van de haas' - gaat over de haas die maar liefst 500 vrienden heeft op 'Fabelbabbel'. Maar dan wordt de haas ziek en komt er geen online vriend op bezoek. Gelukkig is daar zijn echte vriend mol die hem helpt. Voor De Week van de Mediawijsheid maakte ik een lesbrief voor groep 1 t/m 5 die je gratis kunt downloaden via de button!

Sterre staat aan je bureau. In tranen. Je hebt gemerkt dat ze niet goed in haar vel zit en vraagt wat er aan de hand is. Snikkend komt het hoge woord eruit. Ze hoort niet meer bij 'de club'. Dat heeft Merle bepaald, vertelt ze. En de andere meiden durven hier niets tegenin te brengen.
Eén van de vele voorbeelden van meidenvenijn in de groep. Soms is het venijn onderhuids, niet goed zichtbaar en is het lastig om de vinger op de zere plek te krijgen. Meidenvenijn in je klas vraagt om aandacht. Met de werkvorm Over de streep kun je meer inzicht krijgen in het gedrag door de keuzes die kinderen maken. De lesopzet met voorbeeldvragen voor de bovenbouw heb ik voor Onderwijswereld PO uitgewerkt.

Wie, Woe, Wa, wat ik worden wil' is een thema rondom de Kinderboekenweek 2021 met muziek van Hans van Eerden dat is uitgewerkt voor Onderwijswereld PO. Het thema bevat activiteiten voor de onder-, midden- en bovenbouw. Zing met de groep het lied ‘Wi-woe-wa, wat ik worden wil’ en ga aan de slag met de 80 dramakaartjes, een theater(voor)leesverhaal met schrijfopdracht en verrijkende lesideeën met denksleutels en stappenplannen volgens de Taxonomie van Bloom en het TASC-model over bijzondere beroepen van de toekomst! Klik op de button voor de download van het project. Het lied beluister je hier.

Tip voor Moederdag! Maak een bloem van vilt of wol. Voorjaarsbloemen zijn er in allerlei gedaanten. Leer de kinderen meer over irissen, tulpen, ranonkels en narcissen. Creëer art nouveau bloemkunst met restjes wol of vervaardig met de vilttechniek bloemen en sieraden. Voor Praxisbulletin (april 2021) werkte ik met mijn collega Nicole Hillmann twee praktische lesbeschrijvingen uit.

Ga op avontuur met De Kleine Kapitein van Paul Biegel! Alle hens aan dek is een compleet thema met muziek van Hans van Eerden. Dit is eerder verschenen in Praxisbulletin (april 2016). Je vindt alle bijlagen en extra materialen in het online Praxisbulletin archief. Klik op de button om het artikel te bekijken.