Meidenvenijn

Dientje Goebert-Sanders • 24 oktober 2021

Werkvorm Over de streep

Download

Sterre staat aan je bureau. In tranen. Je hebt gemerkt dat ze niet goed in haar vel zit en vraagt wat er aan de hand is. Snikkend komt het hoge woord eruit. Ze hoort niet meer bij 'de club'. Dat heeft Merle bepaald, vertelt ze. En de andere meiden durven hier niets tegenin te brengen.


Eén van de vele voorbeelden van meidenvenijn in de groep. Soms is het venijn onderhuids, niet goed zichtbaar en is het lastig om de vinger op de zere plek te krijgen. Meidenvenijn in je klas vraagt om aandacht. Met de werkvorm Over de streep kun je meer inzicht krijgen in het gedrag door de keuzes die kinderen maken. De lesopzet met voorbeeldvragen voor de bovenbouw heb ik voor Onderwijswereld PO uitgewerkt.


Klik op de button voor de download van het materiaal.

20 december 2021
Heerlijk ontspannen in de kerstvakantie met een boek. Lees aan een oliebol voor of in het donker met (kerst)lichtjes. Download gratis deze kerstleesbingo om het lezen te stimuleren in de kerstvakantie.
11 november 2021
Janneke Schotveld schreef de verhalenbundel 'De Eekhoorn legt een ei' met nieuwe fabels vol humor en wijze lessen. Noëlle Smit maakte de paginagrote, kleurrijke illustraties. Het eerste verhaal - 'De vele vrienden van de haas' - gaat over de haas die maar liefst 500 vrienden heeft op 'Fabelbabbel'. Maar dan wordt de haas ziek en komt er geen online vriend op bezoek. Gelukkig is daar zijn echte vriend mol die hem helpt. Voor De Week van de Mediawijsheid maakte ik een lesbrief voor groep 1 t/m 5 die je gratis kunt downloaden via de button!
door Dientje Goebert-Sanders 24 oktober 2021
Sterre staat aan je bureau. In tranen. Je hebt gemerkt dat ze niet goed in haar vel zit en vraagt wat er aan de hand is. Snikkend komt het hoge woord eruit. Ze hoort niet meer bij 'de club'. Dat heeft Merle bepaald, vertelt ze. En de andere meiden durven hier niets tegenin te brengen. Eén van de vele voorbeelden van meidenvenijn in de groep. Soms is het venijn onderhuids, niet goed zichtbaar en is het lastig om de vinger op de zere plek te krijgen. Meidenvenijn in je klas vraagt om aandacht. Met de werkvorm Over de streep kun je meer inzicht krijgen in het gedrag door de keuzes die kinderen maken. De lesopzet met voorbeeldvragen voor de bovenbouw heb ik voor Onderwijswereld PO uitgewerkt.
Kinderboekenweek 2021
door Dientje Goebert-Sanders 27 augustus 2021
Wie, Woe, Wa, wat ik worden wil' is een thema rondom de Kinderboekenweek 2021 met muziek van Hans van Eerden dat is uitgewerkt voor Onderwijswereld PO. Het thema bevat activiteiten voor de onder-, midden- en bovenbouw. Zing met de groep het lied ‘Wi-woe-wa, wat ik worden wil’ en ga aan de slag met de 80 dramakaartjes, een theater(voor)leesverhaal met schrijfopdracht en verrijkende lesideeën met denksleutels en stappenplannen volgens de Taxonomie van Bloom en het TASC-model over bijzondere beroepen van de toekomst! Klik op de button voor de download van het project. Het lied beluister je hier.
voorjaarsbloemen
door Dientje Goebert-Sanders 12 april 2021
Tip voor Moederdag! Maak een bloem van vilt of wol. Voorjaarsbloemen zijn er in allerlei gedaanten. Leer de kinderen meer over irissen, tulpen, ranonkels en narcissen. Creëer art nouveau bloemkunst met restjes wol of vervaardig met de vilttechniek bloemen en sieraden. Voor Praxisbulletin (april 2021) werkte ik met mijn collega Nicole Hillmann twee praktische lesbeschrijvingen uit.
13 maart 2021
Wil je ook een groener schoolplein? En is er beperkt budget? Met deze 12 tips creëer je op een praktische manier meer groen in de buitenruimte!
door Dientje Goebert-Sanders 1 februari 2021
Waarom ik van jou hou. We zeggen het te weinig tegen elkaar. En misschien helemaal de afgelopen weken. Deze week is het de week van de poëzie én Valentijnsdag is in aantocht: tijd voor de mooiste liefdesgedichten dus!
12 januari 2021
Juf, hoe zet je een streepje op de e? Juf, hoe zet je puntjes op de e? Voor wie het handig vindt, heb ik een overzicht gemaakt met dank aan www.cloudwise.nl. Download het overzicht van alle sneltoetsen en toetsencombinaties voor speciale tekens op een Chromebook.
door Dientje Goebert-Sanders 10 januari 2021
Kinderen zijn thuis meer online dan ooit. En mogelijk ook meer online zonder toezicht dan ooit. In de buitenwereld beschermen wij onze kinderen voor allerlei mogelijke gevaren. Daar zouden we ook meer oog voor moeten hebben in de digitale wereld.
30 december 2020
De Tijdmachine is een thema rondom de Kinderboekenweek 2020 met muziek van Hans van Eerden dat is uitgewerkt voor Onderwijswereld PO. Het thema bevat activiteiten voor de onder-, midden- en bovenbouw. Zing met de groep het lied ‘De Tijdmachine’, bedenk een geluidenlandschap, duik de geschiedenis in, maak een boekentijdlijn en bouw echte tijdmachines met elkaar van kosteloos materiaal! Klik op de button voor de download van het project. Het lied beluister je hier.
Share by: